top of page
  • Writer's pictureRuxandra Vasile

Asociatia Sarbatoarea Gustului demareaza un program educational in peste 6.000 de scoli din Romania


Peste 170.000 de elevi din Romania vor invata la scoala principiile unei alimentatii sanatoase.

Daniel Dobre

Incepand din aceasta luna, toti elevii de clasa a III-a la nivel national, vor avea acces la un program educational menit sa transmita tinerelor generatii principiile unei alimentatii sanatoase si gesturi responsabile. Programul Sarbatoarea Gustului, finantat de Fundatia Auchan, vine in sprijinul invatatorilor oferind suport didactic pentru modulul optional de „alimentatie sanatoasa si un stil de viata sanatos” inclus in programa scolara, ratificat si publicat in luna august in Monitorul Oficial al Romaniei.


Sarbatoarea Gustului

Conceput pentru a transmite tinerelor generatii, precum si parintilor acestora principiile unei alimentatii sanatoase si a unei atitudini eco-responsabile, programul Sarbatoarea Gustului, sustinut de Ministerul Educatiei, se va derula in 6.000 de scoli din Romania si cuprinde 3 elemente principale:

Pentru a transmite principiile unei alimentatii sanatoase si eco-responsabile tinerilor si parintilor, programul "Sarbatoarea Gustului" sustinut de Ministerul Educatiei se desfasoara in 6.000 de scoli din Romania si are 3 componente cheie:

● Brosura pedagogica - distribuita catre 170.000 de elevi, este un caiet de lucru format din exercitii practice de realizat impreuna cu invatatorul in clasa, precum si din teme de rezolvat impreuna cu parintii acasa.

● Cartea „Arta de a manca bine”, semnata de Chef Alain Alexanian, bucatar cu 20 de ani de experienta si premiat cu o stea Michelin, disponibila in bibliotecile a 6.000 de scoli, ofera sfaturi concrete despre ce presupune o bucatarie sanatoasa, atat din punct de vedere al alimentelor, cat si al modurilor de preparare.

● Boneta de Bucatar, imprimata cu cele 10 gesturi anti risipa alimentara. Aceasta are rolul de a promova excelenta in meseria de bucatar, fiind semnata in fiecare an de catre cei mai prestigiosi Chefi ai planetei, iar in cadrul programului va fi oferita tuturor copiilor care participa la evenimentele organizate sub egida „Sarbatoarea Gustului”.„Pentru o viata sanatoasa, cheia se afla in educatia gustului, incepand din copilarie. Astfel, actionam din timp, militand pe termen lung pentru binele fiecarui cetatean, pentru a avea o sanatate mai buna, pentru reducerea risipei alimentare si, odata cu aceasta, si la reducerea amprentei de carbon (pentru o planeta sanatoasa). Stim ca hrana destinata consumului uman si animal genereaza 34% din emisiile globale de GES. 80% din ambalajele de uz casnic provin din alimente si astfel afecteaza 13 ODD (obiectivele de dezvoltare durabila) din 17 definite de ONU (Organizatia Natiunilor Unite). Din acest motiv e nevoie de un program national educational care sa fie benefic atat pentru binele personal, cat si pentru binele planetei”, a declarat Dobre Daniel, Co-fondator Sarbatoarea Gustului.


Evenimentul de lansare a materialelor didactice a avut loc luni, 16 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentatiei, la Colegiul National „Scoala Centrala” din Bucuresti. Au luat parte peste 50 de elevi, reprezentanti ai Departamentului de Dezvoltare Durabila din cadrul Secretariatului General al Guvernului, InfoCons, ANPC, conducerea Scolii Centrale, precum si Alain Alexanian, Chef cu o stea Michelin. Alaturi de organizatori s-au aflat si reprezentantii Auchan Romania, partener strategic al proiectului prin Fundatia Auchan.

Programul educational va fi completat de o serie de evenimente practice, intitulate „Lectiile Gustului”. Acestea vor avea loc in scolile din Bucuresti in luna noiembrie, iar in intervalul februarie - mai 2024 in principalele orase din tara: Timisoara, Satu Mare, Baia Mare, Cluj-Napoca, Oradea, Targu Mures, Deva, Sibiu, Brasov, Constanta, Suceava, Bacau, Iasi, Galati, Pitesti, Curtea de Arges, Craiova, dar si in Pantelimon, Ilfov.


Fundatia Auchan finanteaza cu peste 80.000 de euro productia materialelor didactice

Promovand accesul la hrana buna si educatia privind alimentatia sanatoasa, ca o prioritate pentru cei care au nevoie, cu tot ceea ce presupune acest lucru – placerea de a manca bun si sanatos, pastrarea identitatii si a traditiilor culinare, interactiunea sociala si importanta nutritiei, Fundatia Auchan este partener strategic al programului educational Sarbatoarea Gustului.


„Incepand din aceasta toamna, copiii din clasa a III-a din toata Romania vor deveni participanti activi si promotori ai programului "Mananca bine" creat de asociatia Sarbatoarea Gustului. Este un proiect plin de sens, care pune accent pe alimentatia sanatoasa, pe ingrediente locale, ceea se inscrie pe deplin in strategia noastra de sustenabilitate. Suntem mandri sa fim parte din acest proiect si sa actionam responsabil in educatia generatiilor viitoare'', a declarat Corina Dospinoiu, Director Sustenabilitate, Auchan Romania.


Educatia pentru un stil de viata sanatos printr-o alimentatie diversificata si o atitudine eco-responsabila pe care Sarbatoarea Gustului o realizeaza prin „Brosura Pedagogica” si cartea „Arta de a manca bine” este un instrument pedagogic masiv prin care se dobandesc si cunostinte de geografie, stiinte ale naturii, francofonie, cultura, istorie, turism, agricultura durabila si meserii din industria alimentatiei si serviciilor Horeca.

Programul Sarbatoarea Gustului este sustinut si de partenerii: Ecocert Romania, Michelin, Edenia, Up Romania, Continental Hotels, Europcar, Leonidas, Ft-Shop, Amia, Terre Bormane.


Despre Sarbatoarea Gustului

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sanatate, Bun pentru Planeta!

Asociatia „Sarbatoarea Gustului” se preocupa de educarea gustului consumatorilor in randul copiilor si al parintilor, liceenilor si tinerelor generatii de bucatari prin informarea si transparenta pedagogica asupra produselor, originilor acestora si modului de productie si trasabilitate. In egala masura, Asociatia isi propune transmiterea cunostintelor si incurajarea unui comportament alimentar echilibrat, sanatos si durabil.

www.sarbatoarea-gustului.ro

https://www.facebook.com/SarbatoareaGustului

https://www.instagram.com/sarbatoarea_gustului


Despre Fundatia Auchan

Fundatia Auchan promoveaza accesul la hrana buna si sanatoasa ca o prioritate pentru cei care au nevoie, cu tot ceea ce presupune acest lucru – placerea de a manca bun si sanatos, pastrarea identitatii si a traditiilor culinare si interactiunea sociala. Astfel, lupta impotriva insecuritatii alimentare urmareste asigurarea accesului la produse sigure, diversificate, de buna calitate si in cantitati suficiente pentru persoanele aflate in situatii vulnerabile din punct de vedere economic sau social. Mai mult, peste tot in lume, Auchan dezvolta proiecte pentru o alimentatie sanatoasa colaborand si sprijinind producatorii locali, elaborand game de produse marca proprie, mai sanatoase si mai prietenoase cu mediul sau diversificand oferta de produse bio.

Comments


bottom of page