• Pure Media Solutions

Institutul Cultural Roman a deschis luna EnescuInstitutul Cultural Roman a deschis, duminica, 8 octombrie 2017, „Luna Enescu la ICR“, in cadrul Centrului International de Conferinte „Casino Sinaia“. In holul Cazinoului au fost prezentate expozitiile fotodocumentare „Viorile lui George Enescu“ si „George Enescu, un mare creator al secolului XX“, realizate de dr. muzeograf Adriana Sibianu, dr. muzeograf Irina Nitu si de graficianul Horia Nitu. Programul evenimentului de la Sinaia a inclus lansarea celui de-al doilea volum bilingv in romana si engleza, „George Enescu – Muzicianul de geniu in imagini”. De asemenea, a avut loc si un recital extraordinar sustinut de Mirana Tutuianu, Anne Billant, Stefan Tarara, Mihai Ritivoiu si Marin Cazacu, iar seara s-a incheiat cu proiectia filmului „Enescu – la raspantie de vremi“, in regia lui Nicolae Margineanu.La manifestarile de la Sinaia au participat personalitati din mediul diplomatic, academic si cultural din Romania si din strainatate: doamna Liliana Turoiu, presedintele ICR, Excelenta Sa doamna Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze la Bucuresti, domnul Lucian Romascanu, ministrul Culturii si Identitatii Nationale, domnul Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Cultural Francez, doamna Irina Cajal, subsecretar de stat in Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, dar si alte personalitati culturale, din mediul de afaceri si din zona politica.Liliana Turoiu, presedintele ICR, a afirmat ca evenimentul de la Sinaia deschide „Luna Enescu la ICR“, un program ce propune o serie de evenimente dedicate marelui compozitor roman. „Pe de-o parte, un creator definitoriu pentru cultura romana si, in acelasi timp, de referinta pentru muzica universala. Pe de alta, o institutie, cea pe care o reprezint astazi aici, a carei misiune este promovarea valorilor culturale din Romania in lume. Motivatiile alaturarii pe acelasi afis a numelor Enescu, Sinaia, ICR sunt limpezi. Ceea ce vreau sa evidentiez, dincolo de continutul concret al proiectului pe care il lansam astazi, este ca avem de-a face nu cu o serie de actiuni punctuale, ci cu un program articulat si coerent dedicate personalitatii marelui compozitor roman.”Presedintele ICR a reafirmat ca misiunea ICR este aceea a promovarii „valorilor culturale din Romania in lume si aducerea valorilor in Romania“ si a anuntat ca, dupa succesul din capitala Marii Britanii, cu prezentarea operei „Oedipe“ in varianta de concert, sub bagheta maestrului Vladimir Jurowski, evenimente dedicate lui Enescu vor avea loc in reprezentantele ICR din strainatate.


Doamna Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze la Bucuresti, si-a prezentat, la Sinaia, discursul in limba romana. Subliniind ca „o istorie indelungata leaga Franta de Romania“, Michèle Ramis a amintit prezenta unor muzicieni si critici francezi la editia 2017 a Festivalului International „George Enescu“, eveniment care „continua dialogul cultural franco-roman“, in perspectiva Sezonului Cultural Franta-Romania 2018-2019. „Ne vom intalni cu opera lui Enescu in cadrul Sezonului Franta-Romania, un prilej exceptional de a continua acest dialog istoric si de a-l inscrie in contemporaneitate. Vom continua si dezvolta acest sezon cultural anul viitor cu un proiect de formare a unor tineri muzicieni romani“, a incheiat ambasadorul Republicii Franceze.
Lucian Romascanu, ministrul Culturii si Identitatii Nationale, a declarat: „A-l celebra pe Enescu este un act care ne face onoare. Enescu este unul dintre cele mai penetrante simboluri ale culturii romane“. In discursul sau, ministrul Culturii s-a referit si la colaborarea foarte buna pe care a avut-o cu ICR si care va continua in aceiasi termeni in cadrul evenimentelor dedicate marcarii Anului Centenarului Romaniei Mari: „Nu trebuie sa uitam ca, daca Romania s-a marit, a fost un lucru datorat si afinitatilor culturale. Dincolo de diplomatia traditionala, au fost oameni de cultura, oameni cu prietenii in acest spatiu cultural european care ne-au permis, prin eforturile lor, sa ne indeplinim acest vis vechi“, a punctat ministrul Culturii.


Primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea, a amintit ca evenimentul „se pliaza perfect“ pe tematica editiei 2017 a Festivalului Sinaia Forever, aflata la final, subliniind ca a tinut ca volumul dedicat lui Enescu sa fie lansat la cazinoul din Sinaia. „Pentru ca George Enescu trebuie sa fie cunoscut si prin Cazinoul din Sinaia. A fost prezent aici inca de la lansarea Cazinoului, a avut foarte multe concerte, iar legatura cu Franta, la fel, nu este deloc intamplatoare“, a spus edilul.Personalitatea marelui Enescu a fost evidentiata si de muzicologul Mihai Cosma, care a prezentat volumul lansat: „Este un volum care merita toata atentia ICR. Este o carte despre cum compunea George Enescu, este o carte despre omul George Enescu, despre cat de deosebita si de multilaterala a fost personalitatea compozitorului si lucrul acesta se vede cel mai bine in imagini“.


Evenimentul, organizat de ICR, in parteneriat cu Primaria orasului Sinaia, a avut o semnificatie simbolica si, in egala masura, o anvergura desosebita, fiind programat in ultima zi a Festivalului „Sinaia Forever“, o manifestare aflata la cea de a XXII-a editie.


Despre cel de-al doilea volum bilingv, in romana si engleza, „George Enescu – Muzicianul de geniu in imagini“, realizata de muzicologului Viorel Cosma, a vorbit fiica acestuia Maria Roxana Cosma. „In ceruri, unde e tata acum, toate dilemele legate de Enescu, a carui opera a studiat-o intreaga viata, se vor clarifica“, a spus fiica sa. Lexicograful si criticul muzical Viorel Cosma a murit pe 15 august 2017, fiind unul dintre cei mai importanti specialisti si cercetatori ai operei lui Enescu. Cartea „George Enescu – Muzicianul de geniu in imagini“, o cronica in imagini, a celei de-a doua parte a vietii lui Enescu, a fost editata impreuna cu Muzeul National „George Enescu” .In deschiderea concertului de muzica clasica, in numele Institutului Cultural Roman, doamna Liliana Turoiu, presedintele ICR, a acordat mai multor personalitati si institutii, diplome speciale pentru promovarea muzicii si spiritului enescian in lume. A fost acordata o distinctie Ambasadei Frantei, E.S doamnei Michèle Ramis, Ambasadoarea Republicii Franceze la Bucuresti.


Au fost acordate diplome speciale violonistului Stefan Tarara, pianistului Mihai Ritivoiu, pianistei Anne Billant, violonistei Mirana Tutuianusi violoncelistului Marin Cazacu, care a fost si gazda programului muzical. Au fost interpretate opere ale lui George Enescu, Lili Boulanger, Maurice Ravel, Gabriel Faure, Camille Saint Saens, Paul Constantinescu, Bela Bartok.Distinctii au mai fost acordate si domnului Viorel Cosma (post-mortem), domnului Timothy Walker, director executiv si artistic al London Philharmonic Orchestra. Distinctii de onoare au fost acordate Festivalului International „George Enescu”si orasului Sinaia. Lansarea seriei de evenimente dedicate marelui compozitor George Enescu, desfasurate sub egida „Luna Enescu la ICR“, continua succesul actiunilor dedicate lui George Enescu, organizate de reprezentantele ICR in strainatate. Cel mai recent eveniment de acest fel, intens mediatizat de presa internationala si cu un remarcabil succes in randul publicului, a fost deschiderea noului sezon London Philharmonic Orchestra, la Royal Festival Hall din Londra, cu opera „Oedipe“ in varianta de concert, sub bagheta maestrului Vladimir Jurowski.

http://icr.ro/pagini/luna-enescu-la-icr-a-fost-deschisa-la-sinaia#FestivalulEnescu #ICR #LilianaTuroiu

13 views0 comments
  • Instagram - Black Circle
  • b-facebook

PURE Media Solutions 2014, All rights reserved 3-5, Vasile Lascar, Bucharest Contact info: ruxandra.vasile@puremedia.ro